Any d’inici: 2007 – Any Final: En curs

Projecte de col.laboració amb l’Arxiu Nacional del Poble Sahrauí Sahrauí

En resposta a una sol.licitud dels responsables de l’Arxiu Nacional de la República Àrab Sahrauí Democràtica a Arxivers sense Fronteres es dugué a terme un estudi de prospecció dels fons documentals per tal de detectar i prioritzar les necessitats dels sahrauís quant a l’organització del seu Arxiu Nacional, situat en els campaments de Tinduf (Algèria).

Com a resultat de l’estudi es va detectar la necessitat de donar una formació bàsica en arxivística al personal responsable de l’arxiu per tal de dotar-los d’una metodologia de treball, d’acord amb la doctrina arxivística internacional, que els permetés gestionar els seus fons documentals. En aquest marc, diversos cooperants es van desplaçar als campaments sahrauís de Tinduf (Algèria) l’any 2007 per iniciar la formació en arxivística. Així mateix, el 2009 els arxivers de l’Arxiu Nacional Sahrauí es van desplaçar a diversos centres arxivístics de l’Estat espanyol per tal de conèixer l’organització i el funcionament d’aquests centres d’arxiu. Entre els objectius d’aquest projecte destaca el de condicionar l’edifici i les infraestructures de l’Arxiu per tal de millorar-ne les condicions de custòdia i de conservació de la documentació i també s’està estudiant la manera de poder remunerar als treballadors d’aquest arxiu.

El mes de març de 2008 es va poder comprar un cotxe 4×4 per tal de facilitar les tasques arxivístiques en els campaments; d’aquesta manera es facilitaran les transferències de documentació entre les wilayas i l’Arxiu Nacional Sahrauí, i els desplaçaments entre tots els campaments de refugiats sahrauís.

Des de l’any 2010 AsF ha contribuït a divulgar intensament el projecte de l’arxiu en nombroses sessions, explicant el cas únic i peculiar d’aquest arxiu situat a Tinduf, en uns camps de refugiats situats a Algèria i on s’hi troben més de 170.000 refugiats del Sàhara Occidental.

L’any 2018 membres de la junta d’AsF s’hi van desplaçar per comprovar l’estat de les instal·lacions i les necessitats urgents de l’arxiu atès que les condicions climàtiques de la zona fan difícil mantenir en bones condicions la documentació custodiada a l’arxiu.

El 21 de setembre de 2022, en la 9a Conferència Anual del Consell Internacional d’Arxius (ICA) i sota el títol Arxius: salvant la bretxa, es va aprofitar l’oportunitat per donar a conèixer a nivell internacional les tasques desenvolupades en aquest arxiu i la seva importància en termes de memòria del poble sahrauí.

Països

República Àrab Sahrauí Democràtica, Algèria

Entitats finançadores

Ministerio de Cultura y Deporte, Gobierno de España.

Subdirecció General d’Arxius i Gestió Documental del Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya.

Ajuntament de Torredembarra.

Entitats col.laboradores

Arxiu Nacional de la República Àrab Sahrauí Democràtica (Algèria).