AsF
Exposicions Virtuals
Portada » Arxiu de la Societat de Beneficència de Naturals de Catalunya (L’Havana) »
Arxiu de la Societat de Beneficència de Naturals de Catalunya (L’Havana)
Origen de l’associacionisme d’emigració catalana s.XIX
El somni de fer les Amèriques va ser l’embat que va seduir a molts catalans a llançar-se a creuar l’Atlàntic des del segle XVIII -en especial a partir del 1778- i durant tot el segle XIX. Aquests aventurers veien en aquests països llatinoamericans l’oportunitat que al seu lloc d’origen els privava optant per l’emigració com la gran oportunitat de prosperar i enriquir-se.
Per alguns va ser així arribant a controlar l’aparell comercial principalment d’exportació de llana, pell o cotó cap als telers catalans i la importació de tèxtil i d’aiguardents cap a les elits colonials. Aquests nouvinguts catalans, en conseqüència es van convertir en personatges de certa rellevància econòmica i política al món colonial.
L’altra cara de l’emigració cap les Amèriques la dibuixen aquells que no van veure complert les seves expectatives caient en la més absoluta misèria passant a dependre de la beneficència dels seus compatriotes.
A diferència de l’emigració dels segle XIX, la sortida del país de molts catalans durant el segle XX va respondre a motius ideològics i polítics que troben la seva arrel en les Guerres del Marroc, la dictadura de Primo de Rivera(1923), la Guerra Civil Espanyola (1936-39) i la posterior i llarga dictadura franquista (1939-75) que va perseguir i reprimir a tothom que fos considerat enemic del règim franquista.
En aquesta ocasió, i com altres països europeus, els països llatinoamericans van continuar sent llocs d’acollida, on es van establir gran part de l’elit intel·lectual catalana del moment: els Germans Pi i Sunyer, Pau Casals, Pere Calders, Tísner, Joan Oliver etc…) convertint-se en figures de gran rellevància en aquests països.
Foto: Juan Alonso
Retrat a cos sencer d’un grup d’homes a l’Habana, Cuba. 1920
CID 505.001.004.001_317.001.013
Procedència: SAMLM Fons Guinart – Ball·llatinas – Xiberta
A Catalunya deixí
el dia de ma partida
mitja vida condormida:
l’altra meitat vingué amb mi
per no deixar-me sens vida.
Avui en terres de França
i demà més lluny potser,
no em moriré d’enyorança
ans d’enyorança viuré.
Pere Quart, Joan
Les Corrandes d’exili
AsF Internacional
Bolívia, Brasil, Argentina, Uruguai, Colòmbia, Mèxic, Xile, Equador i França
La nostra
Organització
Arxivers sense Fronteres, segons els seus Estatuts aprovats el 21 de gener de 2008, és una associació no lucrativa conformada per socis (numeraris, adherits i institucionals) que s’estructura entorn als seus òrgans de govern. Aquests òrgans són:
L’Assemblea General, conformada pel conjunt de socis de l’entitat, constitueix el màxim òrgan de decisió de les actuacions d’AsF.
La Junta Directiva, que és l’òrgan executiu que representa i desenvolupa les decisions preses per l’Assemblea General.
Arxivers sense Fronteres-Espanya forma part de la xarxa internacional Arxivers sense Fronteres Internacional.