barra top2
Jornades

Jornades

Lunes, 19 Octubre 2015 00:00

Arxius, drets humans i democràcia

Written by

arxius drets demoEls pròxims dies 20 i 21 de novembre, al Museu Marítim de Barcelona, organitzarem les VII Jornades d'Arxivers sense Fronteres. Enguany tractaran la relació entre Arxius, Drets Humans i Democràcia, aspectes tots ells directament relacionats amb la tasca que ASF realitza en els seus diversos projectes arreu del món.  

Amb la realització d'aquestes jornades hem volgut incidir especialment en la importància de l’accés a la documentacióper part de la ciutadania per a la defensa dels drets humans, la memòria històrica i per la transparència, elements que permetran donar un pas endavant en la regeneració democràtica, a més de reivindicar el paper dels arxivers com a partíceps d’aquesta revolució democràtica exercint les nostres funcions quant a la transparència i accés amb el màxim rigor.

El programa de les jornades està dirigit especialment a gestors d’organitzacions no governamentals, cooperants, arxivers, historiadors, estudiants i, en general, persones que tinguin interès o realitzessin activitats relacionades amb la cooperació internacional o vinculades a l’àmbit de la gestió del patrimoni documental. El podeu consultar al bloc que hem realitzat expressament per aquest esdeveniment, juntament amb la resta d'informacions sobre les jornades.

Com és costum, aquestes jornades, com totes les anteriors de la nostra organització, són gratuïtes. Podeu confirmar la vostra assistència a les mateixes a la següent direcció de correu electrònic: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.. No us oblideu d'indicar nom, cognoms i els actes als quals assistireu.

Finalment, podreu assabentar-vos de totes les informacions que vagin apareixent sobre les jornades seguint el hashtag #AsF7J a les nostres xarxes socials.

Miércoles, 03 Diciembre 2014 00:00

Arxius, identitat i exili

Written by
VI Jornades d'Arxivers sense Fronteres 
Museu Marítim de Barcelona, 16 i 17 de novembre de 2012 

 


Aquestes VI Jornades d'AsF varen tractar la relació entre Arxius, Identitat i Exili, aspectes tots ells directament relacionats amb la tasca que ASF realitza en diversos projectes arreu del món.  

Les jornades es varen iniciar amb una visió àmplia dels arxius relacionats amb identitats allunyades de la nostra realitat com, per exemple, l'Arxiu Nacional del Poble Sahrauí, per poder arribar a l'exili català i la importància dels arxius en el manteniment de la nostra identitat i la seva projecció cultural al món, a través del projecte de suport als arxius dels Casals Catalans de Mèxic i Cuba per part d’AsF. També es va donar a conéixer el paper de l'administració respecte d’aquest interès per la preservació de la memòria, a través de la tasca del Memorial Democràtic i l'Arxiu Nacional de Catalunya, així com l’activitat d’entitats específicament dedicades a aquest àmbit, com la Asociación Archivo, Guerra y Exilio.

En el context actual d'un món globalitzat i en xarxa, ens vàrem voler apropar a algunes realitats d’entre tantes identitats que configuren l’època en què vivim i que es troben minoritzades per conflictes polítics o que tenen dificultats per manifestar-se i per viure amb plena llibertat.

El programa estava dirigit especialment a gestors d’organitzacions no governamentals, cooperants, arxivers, historiadors, estudiants i, en general, persones que tinguessin interès o realitzessin activitats relacionades amb la cooperació internacional o vinculades a l’àmbit de la gestió del patrimoni documental. 

V Jornades d'Arxivers sense Fronteres

Museu Marítim de Barcelona, 19 i 20 de novembre de 2010

 

En les V Jornades d’Arxivers sense Fronteres, ens vàrem centrar en un dels temes cabdals del món de la cooperació: la formació com un instrument d’acció en els projectes internacionals.

Es varen debatre aspectes relacionats amb la interrelació entre formació i cooperació i els abordarem des de diferents perspectives. La formació es presentà com una eina de prevenció de desastres i de salvaguarda del patrimoni documental i material, com a instrument d’intervenció per contribuir al desenvolupament dels països, però també com estratègia de millora de la tasca dels cooperants que operen en els països o per als països amb què es manté la relació de cooperació.

En definitiva, durant les V Jornades es tractà la formació des de la perspectiva de la millora professional del cooperant per assolir amb eficàcia els objectius definits als projectes de cooperació i des de l’anàlisi d’aquesta eina com a element propi d’actuació.

El programa estava dirigit especialment a gestors d’organitzacions no governamentals, cooperants, formadors, professionals, estudiants i en general persones que tinguessin interès o realitzessin activitats relacionades amb el món de la cooperació internacional.

Martes, 25 Noviembre 2014 00:00

L'accés i la desclassificació de documents.

Written by

Congrés Internacional d'Arxius i drets Humans

l’Ajuntament de Sarrià de Ter (Girona), 2, 3 i 4 d’octubre del 2008.

 

El Congrés Internacional d’Arxius i Drets Humans organitzat per Arxivers sense Fronteres, l’Ajuntament de Sarrià de Ter (Girona) i la Diputació de Girona els dies 2, 3 i 4 d’octubre del 2008 reflexionà entorn la temàtica de l’accés i la desclassificació dels documents públics. El Congrés comptà amb la presència de diversos experts de l’àmbit internacional per a parlar dels projectes que s’estaven desenvolupant a diferents països del món per tal de fer accessible i fer a mans dels tribunals, investigadors, historiadors, juristes i públic en general, documentació qualificada com a secreta. Aquests documents són d’extraordinària transcendència en la investigació de delictes contra la humanitat, comesos pels estats en situacions convulses de canvis de règims democràtics a règims dictatorials o a la inversa, en conflictes bèl·lics, en genocidis, etc.

Es parlà sobre la recuperació dels arxius de les dictadures militars de Amèrica del Sud, el cas europeu de l’obertura pública dels arxius de la Stasi, nom pel qual es coneix l’antiga policia de la RDA, el de la Freedom Information Act dels EUA i la desclassificació de documents que portava a terme el National Security Archive; també es tractà com es va confegir i com es va obtenir la informació per a la realització del documental de TV3 “Els nens perduts del franquisme”, i així mateix de l’organització de la informació dels serveis intel·ligència, la seguretat i la defensa dels estats, etc.

Martes, 25 Noviembre 2014 00:00

Els cooperants, l’eix de la cooperació

Written by

IV Jornades d'Arxivers sense Fronteres

Museu Marítim de Barcelon, 9 i 10 de novembre de 2007.

 

La primera ponència, de la mà de Claudia Estrada de la Unitat d'Estudi i Anàlisi de la Procuradoria dels Drets Humans de Guatemala, tractà un projecte concret: La recuperació dels Arxius de la Policia Nacional a Guatemala. Aproximadament 8.000 metres de documentació recuperats d'uns arxius utilitzats, bàsicament, per a la repressió en l'època dictatorial del país. La ponència s’acompanyà d'un evocador document audiovisual dels treballs duts a terme en aquest arxiu pels equips del Procurador del Drets Humans de Guatemala. 

El mateix divendres, l'advocat Lluís Batlló, membre de Juristes sense Fronteres, parlà de l'Estatut del cooperant.


El dissabte al matí, va obrir les ponències el jurista Carlos Jiménez Villarejo, ex Fiscal anticorrupció de l'Estat amb una reflexió sobre la relació entre fons públics i transparència a les ONG's. A continuació es presentà una taula rodona composta pels cooperants: Francesc Mateu (Director d'Intermón-Oxfam a Catalunya), Teia Pascual (Col·legi de Metges de Girona – Ajuda), Ignasi de Juan (Educació sense Fronteres), Mariona Corominas (Presidenta d'Arxivers sense Fronteres) amb la conducció i moderació de la periodista Mònica Terribas, que havia de permetre la participació del públic assistent i la generació d’un debat intens sobre l'entorn del món de la cooperació. Martes, 25 Noviembre 2014 00:00

Arxius i Desenvolupament

Written by

III Jornades d'Arxivers sense Fronteres

Arxiu Regional de la Comunitat de Madrid, 25 i 26 de febrer de 2005

 

El primer trimestre de l'any 2005 es van celebrar a Madrid les III Jornades d'Arxivers Sense Fronteres, amb el títol "Arxius i Desenvolupament". L'objectiu d’aquestes jornades era analitzar la importància que té l'arxiu, com a institució pública, en la configuració d'un estat de dret, posant de manifest en quina mesura l'existència d'arxius és essencial per a construir l'entramat necessari per a un desenvolupament sostenible en els països del tercer món. Preteníem apropar-nos a les diverses iniciatives portades a terme per organismes internacionals, per nacions concretes o per organitzacions no governamentals, com la nostra, per impulsar el desenvolupament dels arxius públics en diversos països d'Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia, amb la pretensió de valorar-les críticament. També, es va dedicar una sessió a l'estudi dels arxius produïts per les institucions internacionals d'ajuda al desenvolupament, fonamentalment el Banc Mundial i Fons Monetari Internacional.

 
En paral·lel a les Jornades es celebrà una conferència internacional sobre el tema "Israel i Palestina: arxius per a la convivència", que pretenia abordar, a partir de la presentació de les fonts documentals que en uns arxius i altres testimonien una història comuna, i des de la perspectiva de la diferent memòria històrica de cadascun dels dos pobles, la possibilitat d’un futur de convivència pacífica.

Martes, 25 Noviembre 2014 00:00

Arxius i drets democràtics

Written by
II Jornades d'Arxivers sense Fronteres

Museu d'Història de Catalunya, 21 i 22 de febrer de 2003

 

En el marc de les Jornades, les ponències tractaren la incidència dels arxius en l'exercici dels drets democràtics des de diferents punts de vista.

Primerament vàrem analitzar els arxius com a element indispensable de l'exercici dels drets democràtics des del punt de mira de Joaquim Nadal, polític i historiador. Continuàrem amb l'historiador Ricard Vinyes, que ens exposà un exemple de recuperació de la memòria històrica al nostre país: el cas dels nens fills de republicans que van ser separats de les seves famílies durant el franquisme. Els problemes de l'accés a la informació i a la documentació tenien també un espai de la mà d'Esteban Beltrán, director de la Secció Espanyola d'Amnistia Internacional. Abans del debat, acabàrem aquesta primera sessió amb la participació de Josep Maria Navarro, antropòleg i membre de l'ONG Sodepaz, que ens parlà del valor de la documentació en la història i el present del poble palestí.

El segon dia de les Jornades, vàrem tractar l'accessibilitat dels arxius per a la defensa dels drets democràtics, comptant amb la visió de l'advocat i historiador Josep Cruanyes. Seguidament, la ponència de l'arxiver i historiador Ramon Alberch abordà la relació entre arxius i drets humans en les dictadures iberoamericanes. AsF havia d'estar present amb l'exposició, per part de José M. Concepció, del projecte de cooperació que s'estava duent a terme al Matogrosso, al Brasil. Es tractava de la microfilmació del fons d'arxiu del bisbe Pere Casaldàliga, a la Prelatura de São Félix do Araguaia, fons importantíssim per documentar la lluita del bisbe i els seus col·laboradors en aquelles terres en favor de les llibertats de la seva gent, exemple d'actuació segons la teologia de l'alliberament.

Després del debat es va iniciar la cloenda de les Jornades amb la intervenció de l'escriptor Alfred Bosch, que ens parlà de la seva experiència en els arxius.

I Jornades d'Arxivers sense Fronteres

Museu Marítim de Barcelona, 26 i 27 d'octubre de 2001

 

En aquestes I Jornades es varen tractar, entre d'altres, temes relacionats amb els arxius de la seguretat dels estats en els règims repressius, la recuperació de la memòria històrica mitjançant la història oral i s'exposaren els projectes de cooperació duts a terme per AsF.

El primer dia es tractaren els arxius de la Seguretat de l'Estat en els desapareguts règims repressius i la conservació i el tractament dels arxius en temps de conflictes bèl·lics o en processos de transició política. Es dedicà una segona ponència a la història oral i la seva funció en la recuperació de la memòria històrica, ja que considerem que el treball amb les fonts orals serà molt usual en els futurs projectes de la nostra ONG. De tots és coneguda la importància de la història oral com a instrument de recuperació de la memòria històrica i de la identitat col·lectiva, sobretot en aquells països que per motius i penalitats diverses han perdut el seu patrimoni documental. Per cloure la primera jornada es plantejà una taula rodona amb diversos participants que fou seguida d'un debat obert a tots els assistents. El segon dia s'inicià amb una ponència sobre la funció arxivística de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), les seves línies d'actuació i la seva tasca i experiència durant els darrers anys en el vessant arxivístic. Tot seguit, membres i col·laboradors d'Arxivers sense Fronteres exposaren els projectes que la nostra ONG va realitzar a Malabo (Guinea Equatorial) i Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina). Seguidament hi haqué un espai per al debat.

La conferència de cloenda de les Jornades va ser pronunciada per Arcadi Oliveras, vicepresident de Justícia i Pau, economista i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 socio
donatiu green es
boletines 

Los Proyectos de AsF

listado


 

Icon facebook